Cara Masak Sup Tulang Berempah Guna Rempah Adabi Yang Mudah & Sedap

Resepi sup tulang berempah ini bukan sekadar sedap, tapi juga jimat sebab boleh diubah jadi macam-macam menu lain. Guna bahan asas yang sama, anda boleh hasilkan sup biasa, tulang merah ala mamak, atau tulang masak kicap pedas. Memang win-win!

Tak sah kalau hujan turun lebat, perut lapar, tapi dapur tak berasap. Masa inilah sup tulang berempah jadi penyelamat! Aroma rempah tumis yang naik semerbak, tulang lembu empuk berjus, dan kuah sup yang pekat—semuanya buat satu rumah jadi senyap bila makan.

Dalam perkongsian kali ini, saya tunjukkan resepi lengkap sup tulang berempah versi padu, siap dengan tips penting, variasi lain dan cara masak yang mudah difahami—sesuai untuk beginner dan mak-mak chef di rumah.

Resepi Sup Tulang Berempah Padu

Bahan-Bahan Utama:

  • 1 kg tulang lembu (pilih yang ada sedikit daging)

  • 1 batang kayu manis

  • 3 biji bunga lawang

  • 4 biji buah pelaga

  • 4 kuntum bunga cengkih

  • 3 helai daun salam / daun sup

  • 1 batang serai (diketuk)

  • 2 sudu besar rempah sup (cap Adabi atau Baba’s)

  • 1 sudu kecil serbuk ketumbar

  • Air secukupnya (anggaran 2 liter)


Bahan Tumis:

  • 1 labu bawang besar (dihiris nipis)

  • 4 ulas bawang putih (diketuk)

  • 1 inci halia (dihiris)

  • 2 sudu besar minyak sapi / minyak masak biasa


Bahan Kisar:

  • 6 ulas bawang merah

  • 3 ulas bawang putih

  • 1 inci halia

  • 1 sudu teh lada hitam (lebihkan jika suka pedas)


Perasa:

  • Garam secukup rasa

  • Serbuk perasa / kiub daging (jika suka)

  • Daun sup & bawang goreng untuk taburan

  • Limau nipis & cili kicap (sebagai pelengkap)


Cara Masak Sup Tulang Berempah:

  1. Rebus tulang lembu selama 30–45 minit atau hingga empuk. Boleh guna pressure cooker untuk cepatkan proses.

  2. Dalam kuali, panaskan minyak sapi. Tumis bahan tumis hingga naik bau wangi.

  3. Masukkan bahan kisar dan tumis hingga pecah minyak.

  4. Masukkan rempah sup, serbuk ketumbar dan sedikit air supaya rempah tidak hangit. Tumis hingga naik bau.

  5. Tuang campuran ini ke dalam periuk rebusan tulang tadi.

  6. Tambah air jika perlu. Masukkan serai, kayu manis, bunga lawang, buah pelaga dan bunga cengkih.

  7. Reneh sup selama 20–30 minit supaya rempah sebati dengan tulang.

  8. Perasakan dengan garam, serbuk perasa dan daun sup.

  9. Hidangkan panas bersama nasi putih, roti benggali, atau cicah dengan sambal kicap & limau nipis.


Tips Tambahan

1. Gunakan Tulang Lembu Segar

  • Pilih tulang yang ada daging lekat (contoh: tulang gear box, batang pinang, bahagian lutut).

  • Kalau tulang terlalu banyak lemak, rebus awal 1x dan buang air rebusan pertama untuk elakkan bau hanyir.


2. Tumis Rempah Sampai Pecah Minyak

  • Jangan terus campur dalam air rebusan.

  • Tumis rempah sup dan bahan kisar dulu sehingga naik bau dan warna sedikit gelap – ini rahsia kuah jadi berperisa & pekat.


3. Gunakan Minyak Sapi untuk Tumisan

  • Minyak sapi bagi bau mamak-style yang khas dan sedap.

  • Kalau tak ada, boleh campur sikit mentega dengan minyak masak.


4. Masak Guna Pressure Cooker

  • Nak cepat empuk? Gunakan periuk tekanan tinggi (pressure cooker), rebus 20–30 minit siap lembut dan senang tanggal isi.


5. Perasakan Akhir Sekali

  • Garam & kiub perasa dimasukkan selepas kuah mendidih lama supaya tak terlebih masin.

  • Tambah lada hitam tumbuk kasar kalau nak lebih ‘kick’.


6. Hidang dengan Limau Nipis + Cili Kicap

  • Limau nipis perah atas sup – naikkan aroma daging.

  • Cili potong + kicap pekat = padu cicah tulang & roti benggali.


7. Guna Kayu Manis, Cengkih, Pelaga Sebenar

  • Bukan versi serbuk. Ini beri rasa ‘berempah sebenar’.

  • Jika ada daun salam atau daun ketumbar kering, boleh tambah waktu akhir.

Resepi Lain Dengan Bahan Sama

1. TULANG MERAH MAMAK STYLE (Sup Tulang Merah)

Tambahan Bahan:

  • 2 sudu besar cili kisar

  • 1 sudu besar tomato puri / sos tomato

  • Pewarna merah (opsyenal, untuk rupa lebih ‘mamak’)

Cara:

  1. Tumis bahan kisar seperti biasa.

  2. Masukkan cili kisar, tumis sampai pecah minyak.

  3. Masukkan rempah sup, tomato puri & sedikit pewarna merah.

  4. Campur tulang yang telah direbus & reneh seperti sup biasa.

  5. Akhir sekali tabur daun sup, bawang goreng & hidang bersama roti benggali.


2. SUP TULANG DENGAN SAYUR KENTANG & LOBAK

Tambahan Bahan:

  • 2 biji kentang (dipotong dadu)

  • 1 batang lobak merah

  • 1 batang saderi (jika ada)

Cara:

  1. Masukkan kentang & lobak selepas tulang separuh empuk.

  2. Reneh bersama rempah sup selama 20–30 minit hingga sayur lembut.

  3. Hidang panas bersama sambal kicap & limau nipis.


3. TULANG MASAK KICAP PEDAS

Tambahan Bahan:

  • 5 sudu besar kicap manis

  • 1 sudu besar cili kisar

  • 1 biji bawang besar (hiris bulat)

  • 1 sudu sos tiram

Cara:

  1. Rebus tulang hingga empuk, asingkan.

  2. Tumis bawang, halia, bawang putih dan cili kisar hingga wangi.

  3. Masukkan tulang, gaul dengan kicap & sos tiram.

  4. Akhir sekali, masukkan bawang besar & biar mereneh hingga sedikit kering.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *