Ayam Tender Habanero Buat Sendiri Lagi Sedap, Sos Meleleh Banyak-Banyak Baru Rasa Berbaloi

Anda suka hidangan berinspirasikan barat tetapi ingin mencuba sesuatu yang berbeza dari kebiasaan? Resipi Ayam Tender Habanero ini adalah pilihan tepat untuk anda!

Bayangkan keenakan isi ayam yang lembut dan rangup, disaluti dengan sos habanero yang pedas manis, pasti menggetarkan deria rasa anda.

Resipi ini mudah disediakan di rumah dan sangat sesuai untuk dinikmati bersama keluarga mahupun sebagai hidangan istimewa untuk rakan-rakan.

Jika sebelum ini anda sering menghidangkan ayam tender dengan sos barbeku atau lada hitam, kali ini cubalah kelainan dengan sos habanero yang unik.

Keenakan ayam rangup bersama limpahan sos yang menyelerakan pasti membuatkan anda rasa puas dan berbaloi. Resipi ini juga diadaptasi daripada sumber yang serupa, namun diberi sentuhan unik untuk audiens resepivida.my.

Lengkap dengan tips dan variasi, anda pasti akan berjaya menghasilkan Ayam Tender Habanero yang sedap dan mudah!


Resipi Mudah & Sedap Lagi – Cuba Sekarang!

Bahan-bahan

  • 500 gram isi ayam (bahagian dada atau peha, potong memanjang seperti tender)
  • 1 cawan tepung gandum
  • 1/2 cawan tepung jagung
  • 1 sudu teh serbuk bawang putih
  • 1 sudu teh serbuk paprika
  • 1 sudu teh serbuk lada hitam
  • 1 sudu teh garam
  • 2 biji telur (dipukul)
  • Minyak masak secukupnya (untuk menggoreng)
  • 1 sudu makan mentega
  • 1/2 cawan sos cili habanero (boleh beli siap atau buat sendiri)
  • 3 sudu makan madu
  • 1 sudu makan cuka putih
  • 1 sudu makan kicap manis
  • 1 sudu teh bawang putih cincang halus
  • 1 sudu teh bawang merah cincang halus

Cara Memasak

  1. Basuh dan toskan isi ayam yang telah dipotong memanjang. Pastikan ayam benar-benar kering sebelum disalut tepung.
  2. Dalam satu mangkuk, satukan tepung gandum, tepung jagung, serbuk bawang putih, serbuk paprika, serbuk lada hitam dan garam. Gaul sehingga sebati.
  3. Pecahkan telur ke dalam mangkuk lain dan pukul ringan.
  4. Celupkan kepingan ayam ke dalam telur, kemudian salutkan dengan campuran tepung tadi. Ulang langkah ini sekali lagi untuk mendapatkan salutan yang lebih rangup.
  5. Panaskan minyak yang banyak dalam kuali. Goreng ayam secara berperingkat sehingga kuning keemasan dan rangup. Angkat dan toskan minyak di atas tisu dapur.
  6. Untuk sos habanero, panaskan mentega di dalam periuk kecil. Tumis bawang putih dan bawang merah hingga naik bau.
  7. Masukkan sos cili habanero, madu, cuka dan kicap manis. Kacau rata dan masak dengan api kecil sehingga sos sedikit pekat. Tutup api dan sejukkan sebentar.
  8. Susun ayam tender yang telah digoreng di atas pinggan dan curahkan sos habanero di atasnya. Siap untuk dihidangkan!

Tips Memasak

  • Pastikan ayam benar-benar kering sebelum disalut tepung untuk mendapatkan tekstur rangup yang sempurna.
  • Goreng ayam menggunakan minyak yang banyak dan cukup panas supaya ayam tidak menyerap terlalu banyak minyak.
  • Boleh tambah atau kurangkan madu dalam sos mengikut tahap kepedasan yang diingini.
  • Untuk rasa lebih kaya, boleh tambahkan sedikit serbuk keju atau serbuk parsley ke dalam salutan tepung.
Tip Penting: Jika ingin ayam kekal rangup walaupun sudah sejuk, goreng ayam dua kali: sekali untuk masak, kali kedua untuk rangupkan sebelum dihidang dengan sos.

Variasi Ayam Tender Habanero

Ayam Tender Habanero Bakar

Jika ingin lebih sihat, anda boleh bakar ayam tender di dalam ketuhar pada suhu 200°C selama 20-25 minit selepas disalut tepung. Sapu sedikit minyak di atas ayam sebelum dibakar untuk hasil lebih garing.

Sos Habanero Homemade

Jika anda ingin menyediakan sos habanero sendiri, kisar cili habanero segar bersama sedikit bawang putih, cuka, garam dan gula. Rebus sebentar supaya sos tahan lebih lama. Lihat maklumat lanjut tentang cili habanero di Wikipedia.

Ayam Tender Tanpa Pedas

Bagi yang tidak tahan pedas, gantikan sos habanero dengan sos cili Thai atau sos keju cair untuk versi yang lebih mesra kanak-kanak.

Jadual Nutrisi (Anggaran Setiap Hidangan)

Kalori Protein Lemak Karbohidrat
280 kcal 22g 9g 30g

Nota & Rujukan

Resipi ini diadaptasi dan diinspirasikan daripada sumber yang serupa bagi memenuhi citarasa dan keperluan pembaca di ResepiVida.my. Untuk maklumat lanjut mengenai bahan dan teknik memasak, anda boleh merujuk teknik menggoreng di Wikipedia.

Selamat mencuba dan jangan lupa berkongsi pengalaman anda di ResepiVida.my!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *