– 1/2 cawan tepung jagung
– 1/2 cawan tepung gandum
– 1 sudu kecil garam
– 1 sudu kecil lada sulah
– isi ayam potong kecik2
Bahan-bahan (sos):
– 3 sudu besar mentega
– Daun kari
– 1 sudu besar cili besar & hijau
– 1/2 sudu besar bawang putih
– 1 sudu besar bawang holland
– 100ml susu cair
– 1 sudu kecil garam/gula/perasa
– 1 sudu kecil lada hitam
Cara Penyediaan
1. Salut ayam bersama tepung gandum yang dicampur dengan tepung jagung, garam dan lada sulah.
2. Goreng hingga keemasan.
3. Untuk membuat sos, cairkan mentega dan tumiskan daun kari, cili padi serta bawang putih.
4. Masukkan susu cair dan didihkan sehingga kuah pekat. Kemudian, masukkan garam, gula,perasa dan lada hitam.
5. Tutup api dan masukkan ayam yang sudah digoreng.
6. Gaul hingga rata dan siap untuk dihidang!